Bestel

De Boekpresentatie

Op maandag 4 december organiseerde ik in LUX Nijmegen mijn eigen evenement over kinderrechten. Hier presenteerde ik ook mijn boek 'Het Recht op een Stem', waarin ik volwassenen probeer te overtuigen en te helpen om meer naar kinderen te luisteren. Na maandenlang schrijven en organiseren kwam alles bij elkaar, dus het was best spannend. Gelukkig ging alles erg goed en kan ik positief terugkijken. Een korte terugblik:

Samen met medeschrijvers van mijn boek ging ik in gesprek over participatie, want hoe moet je dat dan aanpakken? Kunnen kinderen dat wel? En over welke thema's moet je kinderen laten participeren? Alle medeschrijvers droegen daarnaast hun meegeschreven stukje voor uit het boek.

Ton Liefaard is hoogleraar kinderrechten en vertelde over het recht op participatie, wat beschreven staat in het Kinderrechtenverdrag. Ook vertelde hij over het onderzoek dat hij gedaan heeft in jeugdgevangenissen, een plek waar kinderen nog veel te weinig gehoord worden.

Lou-Anne Aidam zat in het jongerenpanel van UNICEF Nederland en vertelde daarover. Ze sprak over hoe zij als mens gegroeid is in het panel en wat het haar gebracht heeft. Daarnaast vertelde ze over gevaren van schijnparticipatie, en hoe zij dit vermijd.

Tako Rietveld is 's werelds eerste Kindercorrespondent, hij laat op zoveel mogelijk plekken de stem van de jeugd horen. Tijdens deze avond had hij het over hoe je kinderen het gevoel kan geven dat je ze serieus neemt, en over waarom de stem van kinderen nog veel te weinig gehoord wordt.

Brigitte Boswinkel is de drijvende kracht achter het Kinderrechtencollectief. Zij vertelde over hun monitor 'Kinderrechten in beweging' en over verschillende participatiemogelijkheden binnen organisaties.

Tot slot overhandigde ik het eerste exemplaar van mijn boek aan prinses Laurentien van Oranje-Nassau. Zij vertelde over haar werk bij de Missing Chapter Foundation, hoe ze dat missende hoofdstuk gevonden heeft en op welke manier ze de stem van kinderen hoort bij de afhandeling van de toeslagenaffaire.

Al met al een geslaagde avond, bekijk de foto's hier:

Groetjes,
Lars